Transcending Realities |Ομαδική έκθεση > Bliss

TRANSCENDING REALITIES        

‘Eλενα Ζέππου, Κυριάκος Θεοχάρους, Πάρης Αντωνάκης, Αντώνης Χατζητρακόσας
bliss, Ερμού 51                 
Ώρες Λειτουργίας: 08:00-24:00

Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες του τμήματος χαρακτικής του Α.Π.Θ. με αφορμή το αιτήσιο φεστιβάλ  Made in Thessaloniki ”Make Art” , δημιουργούν με κοινό παράγοντα τους σύγχρονους βιωματικούς  προβληματισμούς τους. Αναλύοντας απλές καθημερινες εικονες και αναπτυσοντάς τις μέσω εικαστικών μορφών και άλλων τεχνικών γνωρισμάτων σε χαρακτικά έργα.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΤΡΑΚΟΣΑΣ

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χαρακτικά ,ξυλογραφίες , και κατά κύριο λόγο μονοτυπίες. Προκύπτουν από την ελεύθερη και άμεση χάραξη πάνω στο ξύλο και από την ανάμιξη και τον συνδυασμό διαφορετικών μήτρων με αποτέλεσμα την εικόνα και όχι τον μεγάλο αριθμό αντιτύπων. Κατά συνέπεια όλα τα έργα συνδέονται κατά κάποιο τρόπο καθώς συχνά συναντάμε στοιχεία και κομμάτια που σε άλλα έργα έχουν συνδυαστεί διαφορετικά δίνοντας καινούρια αποτελέσματα. Αυτή πράξη αποσκοπεί στην εκμετάλλευση του πλούτου που μπορεί να σου προσφέρει ακόμα και ένας μικρός αριθμός από μήτρες και δίνει μεγαλύτερη αξία σε αυτές, αφού κάποιες μπορεί να χρησιμοποιηθούν δύο -τρείς φορές ή και μόνο μία και μετά καταστρέφονται. Αυτός ο τρόπος δουλείας ,όπως σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην εικόνα ,στη τελική μορφή του έργου που αποτελείται από σχήματα και φόρμες ,περισσότερο ή λιγότερο συμπαγή, ελάχιστα χρώματα ,κυρίως με τονικές διαφορές, πού καθοδηγούν το σχέδιο μέσα σε ένα κλίμα ρευστότητας με έντονη και αργή κίνηση ταυτόχρονα ,στα διαφορετικά τυπωμένα επίπεδα, δίνοντας την αίσθηση σχημάτων κατακερματισμένων σε ένα περιβάλλων με απουσία χρόνου καλώντας το θεατή να τα ερμηνεύσει προσωπικά ,συναισθηματικά και με απόλυτη ελευθερία.

 

ΕΛΕΝΑ ΖΕΠΠΟΥ

Αφορμή είναι το ενδιαφέρον μου για παντός είδους ανθρώπινης επικοινωνίας. Θεωρώ εν αρχή είναι ο λόγος. Το στοιχείο που παρατήρησα είναι η ίδια η κίνηση του σώματος ή των χεριών των ανθρώπων όταν εκφράζονται με το λόγο. Αυτή την παρατήρηση προβάλλω μέσω του εικαστικού λόγου (τεχνικές της χάραξης και της εκτύπωσης). Θεωρώ αυτήν την επιλογή την καταλληλότερη ώστε να αναδείξω με τα πλαστικά στοιχεία( γραμμές, κηλίδες, φόρμες, τονικότητες και άλλες αξίες ) τόσο την μορφή όσο και το περιεχόμενο στην αναζήτησή μου για την αισθητική ανάλυση του φαινομένου της επικοινωνίας. Συνδυάζω τη δύναμη της γραφής με τη δύναμη χρωματισμένων επιφανειών ώστε να επενδύσω με χρωματικές κηλίδες και εντάσεις στις εκάστοτε συνθέσεις μου . Η φύση της τεχνικής της λινογκραβούρας μου επιτρέπει να νιώθω όλη τη δύναμη και τη δεξιότητα του χεριού μου στις λεπτές πολλαπλές χαράξεις που χρησιμοποιώ από τη σύλληψη ως την απόδοση της κάθε εικόνας. Όσο πιο βαθειά συνεχίζεις τη χάραξη τόσο περισσότερο μελάνι επιτρέπεις να εισχωρήσει και τόσο πιο πολύ είναι απτή η φυσιογνωμία της αποτύπωσης της γραμμής πάνω στο χαρακτικό αντίτυπο και την πρόκληση μερικές φορές εκτός της παρακολούθησης με την αίσθηση της όρασης να σε προκαλεί να το ελέγξεις και με την αίσθηση της αφής.

 

ΠΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Στη δουλειά μου αναφέρομαι στην πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου που τον θέλει να βιώνει καταστάσεις απόγνωσης, θλίψης και αδιεξόδου. Μια εποχή όπου οι αξίες περνούν κρίση και η συναισθηματική σύγκρουση αποτελεί τμήμα της καθημερινότητας. Μια εποχή όπου η κραυγή διαδέχεται τη σιγή και ο πόνος τη λήθη. Τα χαρακτικά μου είναι ξυλογραφίες , οι γραφές που σχεδιάζω είναι συνεχόμενες και το έντονο χρώμα εκφράζει την συναισθηματική διαμάχη και την έξαρση.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Το γκρίζο που μεσολαβεί ανάμεσα στο μαύρο και το λευκό προσπαθεί να αγγίξει θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος, το άτομο ως γονίδιο και το άτομο ως μέρος του όλου. Σχέσεις αρσενικού θηλυκού, καλού-κακού (μαύρο-άσπρο), ως αρχής της δημιουργίας αλλά και με την παρέμβαση του τυχαίου σε αυτό συμπεριλαμβανομένων και των γονιδιακών ανωμαλιών του γενετικού κώδικα (DNA) στην εικόνα της φύσης του ανθρώπου. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά την τεχνική της οξυγραφίας στο μικρό μέγεθος για να δημιουργήσω μια σειρά χαρακτικών που λειτουργούν συνολικά με σκοπό την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ενιαίου έργου.

 

Ζέππου Έλενα

Ζέππου Έλενα

Χατζητρακόσας Αντώνης

Χατζητρακόσας Αντώνης

Θεοχάρους Κυριάκος

Θεοχάρους Κυριάκος

Αντωνάκης Πάρης

Αντωνάκης Πάρης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αντώνης Χατζητρακόσας 

Γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα και τώρα βρίσκεται στο 4ο έτος σπουδών στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στη χαρακτική και δάσκαλο το Ξ. Σαχίνη.

Εκθέσεις :

artis causa (2012), biennale of students Graphic art στο Caltural Center «Studentski Grad» (2012) , cheap art 7 Θεσσαλονίκη (2012), 2ο φεστιβάλ χαρακτικής Αθηνών (2012), έκθεση χαρακτικής στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (2013), workshop “action calling” και ομαδική έκθεση στη
Macerata, Ιταλία (2013)

Θεοχάρους Κυριάκος

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στη Λευκωσία,Κύπρο.

2008
Εισαχθής στη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με κατεύθυνση χαρακτική.
Β’ εργαστήρι χαρακτικής με διευθυντή το κ. Μανώλη Γιανναδάκη.

Εκθέσεις :

έκθεση χαρακτικής στο Πν.Κέντρο Ίου σπουδαστών της σχολής Είκαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, εργαστηρίου Μανώλη Γιανναδάκη.(2013)
ομαδική έκθεση με τίτλο “Κλείσαμε” σε προσωπικό χώρο.(Δεκ.2013)
έκθεση Κυπρίων φοιτητών της σχολής Είκαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.(Μαρ.2014)

Αντωνάκης Πάρης 

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στην Αθήνα.
Bρίσκεται στο 2ο έτος σπουδών στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στη χαρακτική και δάσκαλο το κ. Mανώλη Γιανναδάκη

Εργασιακή Εμπειρία :

BBDO athens, καλοκαίρι 2008, πρακτική άσκηση, jr. graphic designer
Freelancing, 2009 – 2010
Bold OGILVY & MATHER , δεκ 2010 – μάιος 2011, jr art director
Δημιουργία γραφιστικού γραφείου “Ξ” , 2011 μεχρι σήμερα.

Βραβεία :

Young lions competition hellas , Κ. Τσούμπα(copywriter) Π. Αντωνάκης (art director), 3η θέση στις κατηγορίες : print ad, cyber add, Μάιος 2011

Young lions competition hellas , Κ. Τσούμπα(copywriter) Π. Αντωνάκης (art director), 3η θέση στην κατηγορία print ad, 2η θέση στην κατηγορία Design, έπαινος στην κατηγορία Video, Μάιος 2012

Εκθέσεις :

συμμετοχή στην εικαστική έκθεση της ομάδας ακτιβισμού “Clean Junkies” με την δημιουργία ζωγραφικών έργων, Αγία Παρακευή, Αθήνα(2012)
συμμετοχή στο εικαστικό δρώμενο “Το σύμβολο της αμοιβαιότητας” με εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο, Αθήνα(2013)
συμμετοχή στην εικαστική έκθεση “You are here, we are…where?”, Θέατρο σημείο, Αθήνα(2013)

Έλενα Ζέππου 

Σπουδές :

Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ με ειδίκευση στη χαρακτική.

Σχολή Βακαλό – Σπουδές ζωγραφικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και σεμινάρια γραφιστικής- εσωτερικής διακόσμησης.

WORKSHOPS

Εισηγήσεις :

Παιδαγωγικό πρόγραμμα στο Πνευματικό κέντρο Γόννων, εργαστήρι Χαρακτικής του Μ.Γιανναδάκη της σχολής Καλών και Εφασμορμένων τεχνών του Α.Π.Θ .

Παιδαγωγικό πρόγραμμα του εργαστήριου Χαρακτικής του Μ.Γιανναδάκη της σχολής Καλών και Εφασμορμένων τεχνών του Α.Π.Θ στο Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό με θέμα την«Εισαγωγή στη χαρακτική» και εργαστήριο.
Εργαστήριο χαρακτικής κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Σπουδαστών και Καθηγητών Χαρακτικής, «10 Χρόνια Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Π.Θ» στο Μ.Ι.Ε.Τ (Β.Όλγας) – Έκθεση Σπουδαστών και Καθηγητών Χαρακτικής Α.Π.Θ, «10 Χρόνια Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Π.Θ.» (2008).

Συμμετοχές :

Εργαστήριο Εικαστικών- Διαλέξεις με τους Delfim Sardo, Howard Caygill και Ευανθία Τσαντίλα στα πλαίσια των Δημητρίων 2013.

Eκθέσεις

Ατομική:
Γκαλερί Περιτεχνών – «Άνθρωποι + Πόλη» (Αθήνα 2004).

 

Ομαδικές

Έκθεση 11 εικαστικών με τίτλο Ανασυγκρότηση στο Αλατζά Ιμαρέτ (Θεσσαλονίκη 2014), Ομαδική έκθεση μικρής φόρμας, Γκαλερί Παπατζίκου (Βέροια 2013), Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο,λιθογραφίες από το αρχείο του Μουσείου Λιθογραφίας του Δήμου Ούντιγκε της Σουιδίας , λιθογραφίες της Σεσίλια Φρίσενταλ, αφίσες πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου του Έλληνα καλλιτέχνη της Διασποράς Νίκου Τερζή και λιθογραφιών των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Μανόλη Γιανναδάκη, Γιώργου Τσακίρη και Ξενή Σαχίνη και των σπουδαστών τους ως μια συνεργασία με τη Σ.Κ.Τ Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ. και το Μουσείο,2003, Πνευματικό Κέντρο Ίου,τμήμα χαρακτικής εργαστηρίου Μ.Γιανναδάκη σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ, με θέμα τον Όμηρο, 2013, Κέντρο λόγου και τέχνης Διέξοδος, Μεσολόγγι,ΤΕΧΝΗΣ ΕΞΟΔΟΙ- 20+3 εικαστικές προτάσεις από τη σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης,2003, Πνευματικό Κέντρο Γόνων – Έκθεση Φοιτητών Χαρακτικής του Εργαστηρίου Μανόλη Γιανναδάκη 2002, Έκθεση λιθογραφιών σπουδαστών και καθηγητών του εργαστηρίου χαρακτικής και του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ, Μουσείο Λιθογραφίας Στοκχόλμη, Σουηδία (2012), Athens Print Festival, συμμετοχή Εργαστηρίων Χαρακτικής του Α.Π.Θ – Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη (2012),Τransform 2012 Pandora’s box/hope – Βαλκανιάδα Θεσσαλονίκης (Φοιτητές σχολών Καλών Τεχνών βαλκανικών χωρών), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – «(Α)ορατές πόλεις» Αθήνα (2012), Φοιτητική Βiennalle Σχεδίου Σόφιας(2012), Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ στην γκαλερί Artis Causa (2012), XVI Bijenale Studentske Grafike – Βελιγράδι 2012, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Έκθεση ομαδικού καλλιτεχνικού βιβλίου με αφορμή το έργο του Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες πόλεις» – Θεσσαλονίκη 2011, Πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών (2011), Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (2011) – Έκθεση «Goya – Beethoven» (Καλλιτεχνική παρέμβαση φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ), Ομαδική έκθεση μικρής φόρμας, Γκαλερί Παπατζίκου – Βέροια (2011), Ομαδική έκθεση μικρής φόρμας, Γκαλερί Παπατζίκου – Βέροια (2010), 10th Biennalle of Miniature Art – Gornji Milanovac, Serbia (2010), Δημήτρια 2010 – Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας, συμμετοχή με κούκλα εμνευσμένη από τον Georg Gross, Έκθεση Χαρακτικής στα πλαίσια του Πεδίου Δράσης Κόδρα στο Remenzo (2009), Εκθεσιακό Κέντρο Φλώρινας – Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ (2009), Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτολικό, «10+1 χρόνια Εργαστήριο Χαρακτικής» (2009), 2η Διεθνής Τριενάλλε Exlibris με θέμα τη μουσική – Λευκάδα (2008), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Έκθεση Σπουδαστών και Καθηγητών Χαρακτικής, «10 Χρόνια Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Π.Θ.» (2008), Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών – Έκθεση Σπουδαστών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ (2008), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Έκθεση Σπουδαστών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ (2007), Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων – Έκθεση Χαρακτικής Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ τμήμα Χαρακτικής(2006),Σχολή Βακαλό, «Πόλη και Άγαλμα» (2002).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: