Ο κόσμος της Ιζόλας | Τέτη Σώλου > LUX

Ο κόσμος της Ιζόλας

Τέτη Σώλου
Καφενείο LUX, Ολύμπου 83, 546 31
Ώρες Λειτουργίας: 9π.μ.-2μ.μ.

H Ιζόλα είναι ηρωίδα κόμικς, γελοιογραφιών και σκίτσων, που υπογράφει η ίδια τα έργα της. Έκανε τα πρώτα βήματά της στον καλλιτεχνικό χώρο τον Φεβρουάριο του 2013. Μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει αυτοεκδόσεις, δημοσίευσε στο 9ο Κύμα της Ελευθεροτυπίας, πήρε μέρος σε εναλλακτικά συλλογικά έργα, έδωσε συνεντεύξεις και δημιούργησε το δικό της μπλογκ με το όνομα «Σκιτσογραφείο Το τέλειο».

Η ανταπόκριση που βρήκαν τα έργα της ήταν θερμή και την ενθάρρυναν να συνεχίσει εκθέτοντας ζωντανά τη δουλειά της. Στο πλαίσιο της δράσης Make Art εκθέτει τον κόσμο της, έναν κόσμο από χάρτινες φιγούρες, κόμικς, σκίτσα και φανζίν, πρωτότυπα έργα και επεξεργασμένες εκτυπώσεις. Καλωσορίζει τους φίλους των κόμικς και σκιτσάρει ζωντανά μαζί τους στο φιλόξενο Καφενείο LUX.

Βέβαια, η Ιζόλα δεν είναι άνθρωπος. Είναι alter ego ανθρώπου, της εικονογράφου Τέτης Σώλου, που έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Γι’ αυτό και η Ιζόλα δηλώνει: «Ό,τι είναι η Σώλου για το παιδικό, είμαι εγώ για το άλλο».

Τέτη Σώλου, Ιπτάμενος και Ανεξέλεγκτος,  2013, 28,6x21,6 εκ, Μεικτή τεχνική

Τέτη Σώλου, Ιπτάμενος και Ανεξέλεγκτος, 2013, 28,6×21,6 εκ, Μεικτή τεχνική

Η Ιζόλα και ο κόσμος της γεννήθηκαν μέσα στην ισοπεδωτική εποχή της κρίσης από τη βαθιά και ακλόνητη πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος να αντισταθείς σ’ αυτή τη βαριά και αντιδημιουργική εποχή, στην καινούργια κατοχή που γκρεμίζει και αφανίζει, είναι να κάνεις δημιουργικά πράγματα. Το πνεύμα της είναι αισιόδοξο ακόμα και όταν το χιούμορ της είναι μαύρο. Ο τρόπος έκφρασής της είναι το απλός, ελεύθερος, εναλλακτικός και εν τέλει λυτρωτικός. Τα υλικά της είναι απλά και φτηνά (στιλό, μαρκαδόρος, εκτυπώσεις και ανακυκλωμένα χαρτιά). Τα έργα της κινούνται από το άσπρο στο μαύρο περνώντας από τους ενδιάμεσους τόνους του γκρι, που λειτουργούν με τη δύναμη του χρώματος, και εναρμονίζονται απόλυτα με τον εκθεσιακό χώρο.

 

Τέτη Σώλου, Death by chocolate  (2013), 20x25 εκ., Μεικτή τεχνική

Τέτη Σώλου, Death by chocolate
(2013), 20×25 εκ., Μεικτή τεχνική

Τέτη Σώλου, The capsule  (2013), 37,7x46 εκ., Μεικτή τεχνική

Τέτη Σώλου, The capsule
(2013), 37,7×46 εκ., Μεικτή τεχνική

 

Τέτη Σώλου
Είμαι η Τέτη Σώλου. Γεννήθηκα στην Αθήνα, σπούδασα πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και νομικά στην Κομοτηνή, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δεν έγινα όμως μουσικός ούτε ακολούθησα την οικογενειακή παράδοση της δικηγορίας, γιατί αυτό που αγαπούσα περισσότερο είναι η δημιουργία βιβλίων και η εικονογράφηση. Πολύ γρήγορα ανακάλυψα πόσο σημαντική είναι η αρχιτεκτονική του βιβλίου και πρόσθεσα στη δραστηριότητά μου την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Από το 1988 έχω εικονογραφήσει πάνω από 150 βιβλία, λογοτεχνικά και μορφωτικά και ψυχαγωγικά, έχω κάνει καλλιτεχνική επιμέλεια σε βιβλία για παιδιά και ενήλικες, έχω συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά φτιάχνοντας κόμικς και σελίδες για παιδιά, έχω φτιάξει επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοκόλλητα, αφίσες και cd-rom και έχω γράψει δικά μου βιβλία. (Τα βιβλία της σειράς Στυβοκεφαλιές, που έχω γράψει και εικονογραφήσει, έχουν ξεπεράσει τη 17η έκδοση).
Συνεργάστηκα με εκλεκτούς συγγραφείς (μερικά ονόματα: Αγγελική Βαρελλά, Ευγένιος Τριβιζάς, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Μάνος Κοντολέων), μεγάλους εκδοτικούς οίκους (Εκδόσεις Πατάκη, Ελληνικά Γράμματα, Ψυχογιός, μικρή Μίλητος), εφημερίδες (Έθνος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο 9ο Κύμα της Ελευθεροτυπίας) και περιοδικά.
Το 2002 ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη του δημιουργικού τμήματος στις νεοσυσταθείσες εκδόσεις μικρή Μίλητος. Έχω υπογράψει την καλλιτεχνική επιμέλεια όλων των τίτλων της μικρής Μιλήτου της περιόδου 2002-2005 και την εικονογράφηση μερικών από αυτούς. Το 2003 ανέλαβα την ευθύνη του εκδοτικού τμήματος και τον σχεδιασμό έκδοσης.
Το 2006 δημιούργησα τις εκδόσεις Πορτοκάλι, από τις οποίες κυκλοφόρησαν δεκαεννέα πολύ προσεγμένα βιβλία για παιδιά.
Από το 2007 μέχρι σήμερα μεταφράζω Λευκάδιο Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι για τους Ιάπωνες). Τα έργα Kotto, Japanese Miscellany και Kwaidan, που έχω μεταφράσει, είναι υπό έκδοση. Θα κυκλοφορήσουν την άνοιξη του 2014, και θα είναι η πρώτη φορά που θα προσφερθούν ολοκληρωμένα έργα του Λευκάδιου Χερν στο ελληνικό κοινό.
Το 2011 έγραψα το πρώτο μου βιβλίο για μεγάλους με τίτλο «Γλυκιά Ζωή», λεύκωμα που αποτυπώνει τη ζωή στο Σουφλί τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και που κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου σε αριθμημένα αντίτυπα.
Το 2012 έγραψα το βιβλίο «Θεσσαλονίκη-Μνημεία, μνήματα και μνήμες», μια ιστορική μελέτη για την παλιά πολύχρωμη και πολύγλωσση Θεσσαλονίκη των πολλών κοινοτήτων. Το βιβλίο είναι υπό έκδοση, από εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης.
Το 2013 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε το Σκιτσογραφείο «Το τέλειο» και γεννήθηκε η Ιζόλα, το άλτερ έγκο που φτιάχνει καρτούν, κόμικς και φανζίν για ενήλικο κοινό, δημοσιεύει στην Ελευθεροτυπία και συμμετέχει σε εναλλακτικές εκδόσεις, σε εκθέσεις κόμικς και events.
Αν θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε
♦ Το blog της Τέτης Σώλου:
http://tetysolou.blogspot.gr/
♦ Το blog της Ιζόλας:
http://skitsografeio.blogspot.gr/

Αν αγαπάτε τον Λευκάδιο Χερν, όπως αγαπάτε την τέχνη, μπορείτε να επισκεφθείτε το blog:
http://translating-hearn.blogspot.gr/
όπου εκτός των άλλων θα βρείτε μικρές παρουσιάσεις καλλιτεχνών που εμπνέονται στο έργο τους από τον μεγάλο συγγραφέα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: