ΚΥΑΝΟtypes |Ομαδική έκθεση > Fabrica

unnamed (2)        

ΚΑΤΣΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΜΑΡΙΑ, ΒΑΡΕΛΑ ΑΝΝΑ , ΜΥΤΙΛΗΝΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, ΤΣΕΛΕΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΗ, ΣΚΟΡΔΗΣ ΜΗΝΑΣ , ΜΠΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 

Fabrica, Πολυτεχνείου 17
Ώρες Λειτουργίας:  08.00-19:00

Πληθώρα καλλιτεχνών επιλέγουν τεχνάσματα που παραπέμπουν στις πρώιμες τεχνικές του μέσου. Τότε δηλαδή που η φωτογραφία δεν είχε ακόμα “καταξιωθεί” στο χώρο της τέχνης, με κύριους αμφισβητίες ζωγράφους, οι οποίοι την θεωρούσαν απλά ένα βοήθημα στο έργο τους. Τότε λοιπόν που ο πειραματισμός ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νηπιακής φάσης της όγδοης τέχνης.

Σήμερα έχουμε κατακλυστεί από εικόνες παλαιικού τύπου. Κι αυτό γιατί η εποχή μας, η κατεξοχήν εποχή των εικόνων, φτάνει συχνά σε ένα σημείο που μοιάζει να είναι και το όριο της και επομένως ακολουθεί η αναζήτηση καινούριων πρωτότυπων ιδεών. Αυτό πολλές φορές συντελείται με την στροφή στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε όλους τους τομείς της τέχνης παρατηρείται το φαινόμενο της νοσταλγίας, ή στην καλύτερη περίπτωση της έμπνευσης του πεπερασμένου.

Η σύγχρονη τεχνολογία των λεγόμενων έξυπνων κινητών, αλλά και των διαφόρων προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας της εικόνας, ευνοεί αυτή την τάση πιθανότατα με έναν οιονεί καταχρηστικό τρόπο και δίχως να γνωρίζουμε πραγματικά οτιδήποτε γύρο από αυτές τις τεχνικές.

Κάτω απ΄την κοινή θεματική των κυανοτυπικών τυπωμάτων, επτά νέοι δημιουργοί επιχειρούν να επιστρέψουν στην ουσία του φωτογραφικού μέσου. Εκεί όπου το φως δεν μεταφράζεται σε αλγόριθμους των 0 και 1, αλλά στο σημείο εκείνο όπου η φωτογραφική εικόνα εμφανίζεται σταδιακά μπροστά σου σε πραγματικό χρόνο. Άλλωστε οι φωτογραφίες είναι δεν κατασκευασμένες για να είναι εγκλωβισμένες σε μια οθόνη, αλλά για να εξετάζονται πάνω στο χαρτί.

______ ____

Κυανοτυπία χαρακτηρίζεται η φωτογραφική εκείνη τεχνική που έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα. Στην ουσία της πρόκειται για μια φωτοχημική αντίδραση σιδήρου με υπεριώδη ακτινοβολία, εφευρέτης της οποίας θεωρείται ο John Frederick William Herschel όταν το έτος 1842 προσπαθούσε να βρει έναν εύκολο τρόπο να αντιγράφει τις σημειώσεις του. Το άτομο όμως που χρησιμοποίησε πρώτο την τεχνική της κυανοτυπίας για χάρη της φωτογραφικής μεθόδου υπήρξε η Anna Atkins, η οποία θεωρείται η πρώτη φωτογράφος του γυναικείου φύλλου.

Ο Herschel ( 1792-1871 ) ηγετική μορφή στους Αγγλικούς επιστημονικούς κύκλους του εν λόγου αιώνα, είναι αυτός που έδωσε το όνομα της στη φωτογραφία από τις ελληνικές λέξεις ΦΩΣ και ΓΡΑΦΗ. Με τον ίδιο τρόπο βάπτισε και την κυανοτυπία από την λέξη ΚΥΑΝΟ. Η κυανοτυπία χρησιμοποιήθηκε για πάρα πολλά χρόνια για την αναπαραγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων και είναι από τις πιο σταθερές και εύκολες φωτογραφικές μεθόδους.

_________ __έ__Ά __

_________ __έ__Ά

unnamed (1)

 

Βαρελά Άννα

Ονομάζομαι Βαρελά Άννα και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη το 1980.
Φοίτησα στα Δημόσια ΙΕΚ Θέρμης στην ειδικότητα «Ξενοδοχειακών υπηρεσιών και τροφοδοσίας» και έπειτα άσκησα το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου για εννιά χρόνια. Η παρουσία της φωτογραφίας ήταν έντονη στην ζωή μου από την παιδική μου ηλικία και στην πορεία η ανάγκη να σπουδάσω πάνω σε αυτό γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Τελικά κατάφερα να υλοποιήσω το όνειρο μου και έτσι φέτος τελειώνω τις σπουδές φωτογραφίας στο ΙΙΕΚ ESP στην Θεσσαλονίκη. Έχω παρουσιάσει την δουλειά μου σε μια ατομική και δύο ομαδικές εκθέσεις.

Παπαδοπούλου Βιβή
Ονομάζομαι Παπαδοπούλου Βιβή. Γεννήθηκα το 1980 στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσα στην Ορεστιάδα. Έπειτα φοίτησα στην αρχιτεκτονική σχολή του Reggio Calabria της Ιταλίας για 3 χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα φοίτησα και περάτωσα τις σπουδές μου στην Ιταλική γλώσσα και φιλολογία του Α.Π.Θ. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα με κατεύθυνση “Λογοτεχνία και πολιτισμός”. Με τη φωτογραφία ασχολούμαι περίπου δέκα χρόνια και έχω λάβει μέρος σε δυο ομαδικές εκθέσεις. Επίσης, έχω ασχοληθεί με την τεχνική του κολάζ και συμμετείχα σε μια έκθεση. Τώρα σπουδάζω φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. στη Θεσσαλονίκη.

Κατσέα Βασιλική -Μαρία
Γεννημένη το 1992 στην Θεσσαλονίκη.
Εργάζεται ως ανεξάρτητη φωτογράφος από το 2011.
Παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας στο Ι.Ι.Ε.Κ ESP ( ΄Δ Εξάμηνο )
Συμμετοχή σε εκθέσεις:
15η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας – Μάιος 2010
Visual Game2 – Ιούνιος 2013 ( pinhole )
Photography & Graphics – Οκτώβριος 2013

Παναγιώτης Μπακογιώργος
Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1981.
Μεγάλωσε στο Μύτικα Αιτωλ/νίας.
Από το 2012 ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου σπουδάζει φωτογραφία στο Ι.Ε.Κ E.S.P.
Έχει συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις.
(pinhole-Visual game 2 και στην έκθεση σπουδαστών E.S.P το Σεπτέμβριο του 2013)
Το Νοέμβριο του 2013 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Θεσσαλονίκη, με τίτλο “Έξοδος”.

Τσελεπή Κωνσταντίνα
Γεννήθηκε στις 2/10/1986 στην Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής όπου κ έμεινε μέχρι και τα σχολικά της χρόνια.Αποφοίτησε ως Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου το 2007 από το ΙΕΚ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ στην Θεσσαλονίκη. Από 2012 έως κ σήμερα κάνει τις σπουδές της ως Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας στο ΙΕΚ ΕSP στην Θεσσαλονίκη.Tον Οκτώβριο του 2013 παρακολούθησε Σεμινάριο φωτογραφίας “The Lightcraft Show” από τον Αγιάνογλου Ευστράτιο.
Τον Οκτώβριο του 2012 συμμετείχε στην έκθεση της ESP με θέμα «Διαδρομές» στην ESP Callery.Τον Ιούνιο του 2013 συμμετείχε στην έκθεση “VISUAL GAME 2” με την τεχνική Pinhole.Τον Οκτώβριο του 2013 συμμετείχε στην έκθεση “Photography & Graphics” των μαθητών της ESP στην ESP Callery.

Η Αργυρώ Μυτιληνού γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κι έπειτα Φωτογραφία στο IEK ESP. Έχει συμμετάσχει σε δυο ομαδικές εκθέσεις και πλέον ασχολείται με την εναλλακτική φωτογραφία.

Ο Σκορδής Μηνάς γεννήθηκε το 1984 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Φωτογραφία στο ESP.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: